donderdag 29 maart 2018

Pica en coprofagie bij honden

Soms hebben honden een drang om allerlei dingen op te eten, zowel oneetbare voorwerpen als voedingsresten, verpakkingen en ander afval tot zelfs hondenpoep.
Dergelijk gedrag kan gevaarlijk zijn waardoor mensen zich terecht zorgen maken.

Normaal gedrag van een puppy

Jonge hondjes onderzoeken de wereld en nemen dingen die ze interessant vinden in hun muil. Op zich is daar niets mis mee. Als ze de puppytijd voorbij zijn zou dit gedrag vanzelf dienen op te houden.

Angst van de hondenverzorger is vaak de oorzaak

Omdat mensen zich zorgen maken dat hun puppy het afval zou opeten, probeert men er alles aan te doen om, indien men merkt dat de pup iets in zijn muiltje heeft, het eruit te halen. Daar ligt een valkuil. In principe zullen pups geen oneetbare dingen opeten. Ze onderzoeken het, dragen het wat rond en zullen het vervolgens laten vallen. Maar als men het voorwerp of stuk afval wil afnemen communiceert men het eigen conflictgevoel naar de pup. Daardoor zal de pup ook een conflictgevoel ervaren en kan het zijn dat hij het voorwerp doorslikt. Er ontstaat daardoor mogelijks een geritualiseerd conflict waardoor de pup gefocust geraakt op afval en het onmiddellijk gaat doorslikken.

Geritualiseerde conflictsituatie

Contexten waar de pup of jonge hond conflicten heeft ervaren i.v.m. met het nemen van voorwerpen (stof, plastiek, e.a.) worden conflictcontexten. Daardoor geraakt de hond gefocust op die voorwerpen. Bij de minste onoplettendheid steelt de hond een typisch voorwerp en durft het op te eten - zie verder eten van oneetbare voorwerpen door stress.

De oplossing


1. de omstandigheden veilig te maken

Vermijd plaatsen waar veel afval ligt, ga niet wandelen als het donker is, blijf met je aandacht bij het gedrag van de pup, zorg ervoor dat de pup of jonge hond geen toegang heeft tot de voorwerpen die hij wil stelen en opeten, houd de jonge hond tijdens de wandeling aan de lange leiband).

2. Maak onderscheid tussen dingen die wel - of niet gevaarlijk zijn.

Neemt de pup iets ongevaarlijk in zijn muiltje, gebaar dan dat je het niet ziet. Slikt hij het door, geen probleem, het zal er samen met de ontlasting weer uitkomen. Het belangrijkste is dat het geritualiseerd conflict kan uitdoven.

Los in noodsituatie procedure

Neemt de pup wel iets gevaarlijk in zijn muiltje dan dien je de "los in een noodsituatie procedure" toe te passen.
Zorg dat je enkele lekkere snoepjes bij je hebt.
Op het moment dat de jonge hond iets in zijn muil neemt zeg je "zoek de snoepjes" en gooi je enkele lekkere snoepjes in zijn buurt, zichtbaar op de grond. De pup zal het voorwerp laten vallen om de snoepjes op te eten. Gooi vervolgens nog enkele snoepjes weg van het voorwerp zodat hij er afstand van neemt, laat de pup de snoepjes opeten en ga vervolgens gewoon verder of neem het voorwerp rustig weg.

Snoepjes zijn geen oplossing

De snoepjes dienen om een gevaarlijke situatie ongevaarlijk te maken en zijn geen oplossing voor het probleem op zich. De belangrijkste oplossing is om niet meer met de pup of jonge hond in conflict te gaan.

Oneetbare dingen eten door stress en frustratie

Er zijn ook honden die oneetbare dingen opeten om met stress om te gaan.
Dit ligt wat moeilijker.

Stress zorgt voor negatieve gevoelens. Honden weten heel snel dat eten goede gevoelens laat ontstaan. Eenmaal ze vertrouwd zijn met het goede gevoel dat bij het eetgedrag hoort, kunnen ze hun negatieve gevoelens compenseren door op zoek te gaan naar allerlei oneetbare dingen. Meestal stof, verpakkingen en hondenpoep.
Doordat hun mensen dit niet leuk vinden en bang zijn dat hun hond gezondheidsproblemen gaat krijgen, gaan ze andermaal met de hond in conflict. Daardoor worden de negatieve gevoelens versterkt en neemt het eten van oneetbare dingen toe. Het wordt dwangmatig gedrag.

Advies

- Neem eerst contact op met je dierenarts om na te gaan of er geen gezondheidsproblemen zijn die het onveilig eetgedrag heeft doen ontstaan.
- Neem contact op met een gedragscoach, - therapeut of gedragsdierenarts. Door middel van een gedragsconsult dient de oorzaak van de stress bepaald te worden.
- Ga samen met een gedragscoach aan de slag om de omgeving voor je hond aan te passen zodat de stress kan dalen en om de hond er op een andere manier mee te leren omgaan.

In ieder geval: een hond met dwangmatig zoekgedrag naar oneetbare dingen heeft zorg nodig en geen straf.
Voor meer info en begeleiding kun je steeds contact opnemen via mindwise.be. We helpen je graag verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten