donderdag 2 juli 2015

Jij, je hond en de ander

Met je hond op stap gaan.
Wat een heerlijk, ontspannen belevenis zou kunnen zijn, wordt door heel wat mensen en honden als een stresserende en frustrerende gebeurtenis beleefd.
Er zijn de normen waaraan met zich dient te houden. Je hond dient aan de leiband te zitten. Hoe gezellig kan het zijn om met je hond vrij in de natuur op pad te gaan. Zelfs wanneer je hond heel goed met je in connectie blijft en naar je luistert, zullen anderen van op afstand of dichtbij naar je roepen dat je hond aan de leiband dient te zijn. Zo hoort het... Dat is de norm.

Afhankelijk van de kracht van je hond kan het vrij lastig zijn wanneer hij aan de riem trekt. Maar het schijnt nog moeilijker ervaren te worden als andere mensen zien dat je hond aan de leiband trekt. Wat denken ze van je hond? Hoe denkt men over jou? Ongeacht hoe je met je hond probeert om te gaan. Men heeft steeds opmerkingen. Gratis geeft men je goedbedoeld advies.
Men oordeelt over jou. Jouw hond wordt beoordeeld? Jij oordeelt over jezelf. Je probeert koortsachtig het gedrag van je hond bij te sturen zodat hij zich volgens de norm gaat gedragen.

Als je hond het moeilijk heeft en uitvalt, kan bovenstaand beeld, pijnlijk versterkt worden. Los van het feit dat de feiten zijn wat ze zijn, wordt er verwacht dat je de situatie oplost. De norm eist het. Dus dien jij je de technieken eigen te maken omdat je jouw hond kan leren om zich te gedragen. En als het jou niet onmiddellijk lukt, dan zijn de oordelen en veroordelingen er weer. De ander oordeelt over jou en je hond en jij over de ander, je hond en jezelf.

Je kunt je voornemen om op een bepaalde manier met je hond en de ander om te gaan. Je wil niet dat je hond iemand anders stoort dus wil jij het voorbeeld geven. Je houdt je hond netjes aan de leiband en wil hem trainen om andere honden en mensen met rust te laten. Natuurlijk verwacht jij het omgekeerde van de ander. Als er dan iemand naar je hond toeloopt om hem te aaien. Hoe is het dan voor jou? Hoe is het voor jouw hond? Wat zijn de intenties van de ander?
Of er komt een andere hond naar jouw hond toegelopen. Wat doe je dan? Kan je de situatie controleren? Wat gebeurt er als je probeert om de hond op afstand te houden? Hoe is het voor jou? Hoe is het voor jouw hond? Hoe is het voor de andere hond? Hoe is het voor de geleider van de andere hond?

Helemaal onmogelijk lijkt het te zijn als men zelf een hond heeft die uitvalt of agressie vertoont. Men maakt een plan om aan het 'probleem' te werken. Een plan bestaat uit een stappenplan om te trainen en een management. Dat laatste kan wel eens voor problemen zorgen. Men beslist om contact met anderen tijdelijk te vermijden. Maar jouw plan is meestal niet het plan van de ander. Keer op keer komt er toch iemand te dicht bij. Vast en zeker zal er plots iemand je hond benaderen. Wat je ook doet en zegt, men lijkt niet naar je te luisteren. En dan zijn we weer vertrokken. We oordelen en veroordelen.

Wat draagt oordelen en veroordelen bij aan het doel van eenieder?
Mensen zijn mensen. Honden zijn honden.
Mensen en honden kunnen het goed hebben met elkaar.
Openheid, begrip en vertrouwen kunnen hier wellicht toe bijdragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten