vrijdag 26 juni 2015

Ombra is 16 weken, en nu?

Hersenen zo goed als volgroeid
Het grootste gedeelte van het referentiekader van Ombra is gevormd. Haar hersenen zijn zo goed als volgroeid. Vanaf nu zal Ombra op bekende en onbekende prikkels vooral reageren volgens de ervaring(en) die ze in het referentiekader heeft opgeslagen.

Socialisatie is goed verlopen
Het was de bedoeling om haar socialisatieperiode zo positief mogelijk te laten verlopen. Behalve het incidentje met de Spaanse waterhond, of moet ik zeggen met de geleider van de Spaanse waterhond, is alles tot nu toe goed gegaan.
Ik zie het ook. Ombra is uitgegroeid van een afwachtend, voorzichtig, onzeker pupje naar een eerder initiatiefnemend, temperamentvol hondje.
Als er een andere hond naar haar blaft, zal ze wat onzeker terugblaffen. Maar als andere honden zich normaal en beheerst gedragen, zal Ombra met gemak de ontmoeting aangaan.
Naar mensen toe is ze een echte verleidster geworden. Zij vindt iedereen leuk en de meeste mensen haar ook.

Jazzy en Fleur worden stilaan haar vrienden, maar niet altijd van harte...
Het sociaal gedrag ten opzichte van Jazzy en Fleur heeft zich in een positieve richting ontwikkeld. Jazzy zelf en Fleur vinden het soms niet fijn als Ombra, onstuimig als ze is, met ze wil spelen. En zoals gezegd, Ombra heeft wat temperament. Als ze wil spelen, wil ze spelen. En dat zullen Jazzy, Fleur en wij geweten hebben. De Italiaanse waterhond staat bekend voor zijn luide geblaf. Het staccatogeluid bezorgt ons soms wat hoofdpijn. Ik wil nog meer inzicht krijgen in het frustratiegeblaf zodat we Ombra kunnen leren omgaan met de frustratie als Jazzy en Fleur niet willen spelen.

Puppyopleiding met onderscheiding
In het verwerven van de belangrijkste zaken des levens is ze met onderscheiding geslaagd.
Ombra is 100% zindelijk. Ze kan perfect enkele uren alleen blijven. Wanneer ze wat opgewonden wordt, gaat ze gericht op zoek naar voorwerpen die van haar zijn. Haar pluchen knuffels dragen haar voorkeur. Het bijten in mensen doet ze alleen nog tijdens spel. Het spelbijten doet dan ook geen pijn en er zijn geen tandafdrukken meer zichtbaar.

Jachtdrift komt tot uiting
Net als de hondjes van mijn klanten die de zogenaamde socialisatieperiode ontgroeid zijn, beginnen de driften van Ombra meer zichtbaar te worden. Zo zou ze wel eens een jogger willen achternajagen. Gelukkig luistert Ombra vrij goed en hebben we ook al wat grenzen aangeleerd. Bij een 'neen' en 'hier' komt ze snel op haar stappen terug.
Plots luisterde ze (even) niet meer...
Een keer liep het fout. Ik wist niet dat onze buurvrouw een hondenfobie heeft. Toen ik thuiskwam van een niet-aangelijnde wandeling hoorde Ombra de buren. Ze was zo geprikkeld dat ze naar hen toeliep. Uiteraard wou ik niet dat ze dit zomaar ging doen en zei ik heel zelfzeker: "Ombra, kom hier". Maar Ombra luisterde niet en liep toch naar de buren. We mochten bijna de MUG opbellen om onze buurvrouw te reanimeren...

Jachtdrift kanaliseren
Omdat ik later graag met Ombra wil speuren, ben ik sinds een week begonnen met het kanaliseren van de jachtdrift in de richting van het zoeken en apporteren van een voorwerp waar mijn geur aan zit.
Ik nam haar favoriete balletje mee op wandeling en stopte het, zonder dat Ombra het zag, ergens weg in de graskant. De wind waaide van haar weg waardoor ze het in de heenweg zeker niet kon ruiken. Op de terugweg gebeurde het ongelooflijke. Ombra liep in eerste instantie voorbij de plaats waar ik het balletje had verstopt. Maar de geur trok haar aandacht. Als een magneet werd haar neus naar de ligplaats van het balletje gesleurd. Ze zocht het, vond het en bracht het balletje naar me toe.
Wat waren we allebei trots!
Iedere wandeling spelen we het spel. Ik merk plezier, focus en connectie op, bij Ombra en bij mij.


Laat de periode waar de instincten worden aangesproken maar komen. We zijn er klaar voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten