dinsdag 9 juni 2015

Geduld oefenen

"Honden zijn vaak de dupe van wat mensen denken, willen en doen".
Het beste wat we kunnen doen is aan onze pup steeds de vraag stellen: "Hoe is het voor jou"? Het antwoord op deze vraag leidt naar inzicht.

Een rol passend bij het moment
Als hondenliefhebber kunnen we verschillende rollen op ons nemen. Soms is men gewoon de vriend van de pup. Dan wordt er gespeeld en zijn er geen geschreven regels.
Op andere momenten kan het noodzakelijk zijn om de rol van leider op te nemen. We zetten dan de lijnen uit waarin wordt bewogen en we wijken niet af van het plan.
Maar meestal dien ik in de rol van opvoeder te stappen. Voor mij betekent opvoeden, Ombra in omstandigheden brengen waarin ze de meeste kansen heeft om goed gedrag te leren.

1000 keer opnieuw bijsturen
Zoals in de vorige blog duidelijk was heeft Ombra, net zoals alle andere pups, ook haar typische puppymanieren (opgewondenheid, bijtgedrag, deugnieterij). Als opvoeder komt het er dan op aan om de omstandigheden te bieden zodat de pup zijn/haar gedrag in de juiste richting zou kunnen aanpassen.
Herhalen, 100,..., 1000 keer opnieuw bijsturen leidt naar succes, zowel voor Ombra als voor de andere gezinsleden.
Bijvoorbeeld:
Inzicht in oorzaak bijtgedrag. Bij Ombra had dit te maken met frustraties - niet kunnen bereiken wat ze wou. Het inzicht heeft ertoe geleid dat Ombra de laatste dagen geen bijtmomenten meer heeft gehad.
De kunst bestaat eruit dat wij steeds aan Ombra de vragen stellen: "Hoe is het voor jou"? "Wat wil je"? En... "Wat heb je 'echt' nodig"? Geven wat Ombra nodig heeft versus geven wat ze wil kan een enorm verschil uitmaken.
Weten wat Ombra kan overprikkelen, inzicht krijgen in de oorzaken van individuele frustraties en haar daar leren mee omgaan, begrenzing, maar vooral begrip tonen voor haar puppygedrag zijn bij ons de sleutelpunten.

Geduld oefenen is een mooie deugd.
Achter ongeduld zit frustratie en woede.
Leren omgaan met een pup, een pup leren omgaan met anderen, het is een oefening in leren omgaan met frustraties, zowel voor de pup als voor de anderen.
"Iedereen leert"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten