maandag 4 mei 2015

Ombra is ondertussen geïntegreerd in ons gezin

De gewenning aan elkaar is gelukt
Het was even wennen voor ons allemaal. Een pupje erbij vraagt aanpassing zowel voor Jazzy, Fleur, Irma en mezelf. Ombra is ondertussen zelfzeker geworden t.o.v. de huisgenoten. Van twijfelen en afwachtend zijn is niets meer te merken. We hebben het echt naar ons zin en beleven veel plezier samen. Alleen fleur, onze poes ziet het nog niet altijd zitten. Zij heeft plaatsjes in de hoogte gevonden.Plezier, genieten en inzet
Maar opvoeden vraagt ook om discipline. Zo moet er 's nachts opgestaan worden om Ombra uit te laten zodat ze haar behoeften kan doen. We dienen Ombra constant te observeren zodat we eventueel ongewenst gedrag op tijd kunnen afleiden naar gewenst gedrag. Door haar goed in de gaten te houden kennen we haar maniertjes al. We zien het wanneer ze aantoont dat ze haar behoeften moet doen. Ook op momenten dat we eindelijk eens rustig in de zetel zitten of met onze eigen zaken bezig zijn moeten we rechtveren en Ombra naar buiten brengen.
Ombra is heel ondernemend en nieuwsgierig en wil van alles proeven. Dus telkens wordt ze afgeleid naar haar speeltjes zodat ze kan leren waar ze wel kan in bijten. We zijn trots om Ombra want ze kiest al heel dikwijls om met haar eigen speeltjes te spelen en op haar kauwmateriaal te kauwen.


De veilige ruimte betekent comfort voor Ombra en voor ons
Soms willen we toch een klein beetje tijd voor onszelf en wordt Ombra naar haar veilige ruimte gebracht. Daar voelt ze haar echt op haar gemak. Ze kauwt er op haar kauwbotjes en valt vervolgens in slaap.


Socialiseren met mensen die regelmatig op bezoek zullen komen
Lindsey en Jelle zijn ook al bezoek geweest. Ze vond Lindsey heel erg leuk, vooral haar kleren, haar sjaal en haar vond ze lekker.


Ombra is wat bang van het tuigje en de leiband
We zijn ook al eens op wandel geweest. Alhoewel, van wandelen komt er nog niet veel in huis. Ombra wil nog niet echt lopen aan de leiband. Ze vindt het tuigje en de leiband absoluut niet leuk.


Training is noodzakelijk
Omdat ik Ombra zeker niet wil forceren en geen druk wil gebruiken heb ik beslist om haar het tuigje te leren associëren met voeding. Door te werken met snoepjes probeer ik Ombra te leren dat het aandoen van het tuigje een snoepje oplevert. In het begin liep ze weg als ze leiband en het tuigje opmerkte. Nu komt ze al vrolijk aangelopen als ik de snoepjes en het tuigje uithaal om te oefenen. We gaan dagelijks verschillende kleine sessies van 1 à 2 minuten oefenen. Ik heb er vertrouwen in dat ze tegen het eind van de week het aandoen van het tuigje leuk zal vinden. Het is nodig want we moeten haar dringend vertrouwd laten worden met de buitenwereld.


Wennen aan het zien van een paard
Omdat Ombra nog niet aan de leiband kan lopen hebben we haar gedragen. Zo kon ze toch al wat wennen aan externe prikkels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten