zondag 18 januari 2015

Kunnen honden fouten maken?

Maak jij bewust fouten?
Het antwoord op die vraag zegt misschien al iets over de 'mogelijkheid' om fouten te kunnen maken.
Wellicht zal je, op het moment dat je iets doet, ervan uitgaan dat wat je doet 'juist' is.
Het zou kunnen dat je nadien, nadat je merkt dat je een 'fout' maakte voelt en/of begrijpt dat je het beter anders had kunnen doen.
Wellicht zal je het in de toekomst bewust anders willen doen.

Hoe zit dat nu bij honden?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen dient men in het verleden te kunnen kijken om te begrijpen dat men een 'fout' heeft gemaakt. Ik hoop dat je het met me eens bent als ik zeg dat honden dat niet kunnen. Honden ervaren steeds het moment. De hersenen van een hond laten niet toe om bewust in de tijd terug te keren.

Het gedrag van je hond wordt vanuit jouw perspectief geëvalueerd.
Honden vertonen net als mensen steeds het gedrag dat de meeste kansen op succes inhoudt.
Volgens mij kunnen honden vanuit hun perspectief dus nooit fouten maken.
Jij, als baasje van de hond ervaart zijn gedrag als 'fout'. Het gedrag behoort niet tot jouw norm van gewenst gedrag.
Als je, op het moment dat je hond 'ongewenst gedrag' vertoont communiceert dat je 'dat gedrag' niet wenst heb je de kans dat jouw hond zich in de toekomst anders zal gedragen? Je hond zal tijdens het stellen van het gedrag een positief of negatief gevoel ervaren. Afhankelijk van zijn ervaring zal hij het gedrag in de toekomst meer, minder of niet meer vertonen.

Mensen kunnen het in het verleden gestelde gedrag begrijpen en in overeenstemming met dat begrijpen 'bewust kiezen' om het in de toekomst anders te doen.

Honden zullen in het moment van het gestelde gedrag een ervaring opdoen en hun gedrag aanpassen aan die ervaring.

Het perspectief van de mens bestaat uit een feitelijk en ervaringsgericht gedeelte. Dat van de hond is enkel ervaringsgericht.

Fout gedrag is dus een perceptie van gedrag maar is niet het gedrag zelf.

Cursus kennis over honden

2 opmerkingen:

  1. Hoe vaak hoor je niet: Ïk zie aan z'n ogen dat hij weet dat hij fout zit". Helaas. Honden kunnen inderdaad geen fouten maken en hebben daardoor ook geen gevoelens van schuld. Evenmin kunnen zij zich in onze gevoelens verplaatsen. Ik denk dat de hond wel het meest vermenselijkte dier is . Met dank aan Disney.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met het eerste gedeelte van de reactie ben ik het eens. Heb anderzijds het gevoel dat je de emotionele beleving en mogelijkheid tot emotiobele inleving van honden onderschat.

      Verwijderen