vrijdag 19 december 2014

Omgaan met angst bij de hond

Angst hoort bij het leven.
Angst is iets heel natuurlijks. Mochten we geen angst hebben dan zouden we niet kunnen overleven. Dat geldt ook voor honden.
Het is uiteraard noodzakelijk dat we manieren leren om met angst om te gaan. Stel u voor dat u de hele dag angst heeft. Angstgevoelens voelen zeer onaangenaam aan. De kans dat u ziek wordt omdat u voortdurend aan angst lijdt is groot. Maar we moeten ook niet overdrijven. Af en toe angst hebben behoort tot het leven.

Doe gewoon.
Bij het omgaan met honden volgens de connectiemethode wordt volgens bovenstaande visie naar angstgedrag van de hond gekeken.
Bij plotse angst of schrik dient de geleider 'aanwezig' te zijn voor zijn of haar hond. Kijk of uw hond hulp nodig heeft. Vaak biedt zelfverzekerd en rustig gedrag van de geleider, zonder echt iets te doen, al voldoende 'steun' omdat de angst van de hond snel terug zou weggaan. Niets aan de hand dan.Wat als uw hond in paniek is?
Maar als uw hond in paniek gaat en geen oplossing vindt om de angst te laten verminderen dan dient u actief in te grijpen.
Bijvoorbeeld bij angst voor vuurwerk: Blijf zelf zelfverzekerd en rustig en neem uw hond dicht bij u (op dezelfde maner zoals u een zeer angstig kind zou helpen). Volg vervolgens uw ademhaling. U hoeft uw ademhaling niet te sturen. Gewoon met open aandacht voelen hoe uw ademhaling is kan voldoende zijn om de hond met u te laten synchroniseren.
Het is helemaal niet de bedoeling om de angst actief op te lossen maar om er gewoon, met begrip en mededogen voor uw hond te zijn. De angst mag er zijn! Paradoxaal merken we dan dat de angst gewoon weggaat.

Honden met chronische angst hebben gedragstherapie nodig.
Honden die aan chronische angst lijden kunnen een echt probleem hebben. Honden zijn zeer gevoelig voor geluid. Sommige lijden aan een geluidenfobie. Andere honden kunnen dan weer enorm angstig zijn voor mensen of voor honden.
In principe gelden bovenstaande inzichten en toepassingen.
Maar als men echt respect heeft voor de hond gaat men hulp zoeken bij een professioneel hondengedragsbegeleider.
Hondengedragstherapie volgens de connectiemethode typeert zich door het mateloze begrip voor de moeilijkheden die zowel de hond als de geleider door het probleem ervaren.
Forceer nooit een hond wanneer hij angstig is. Anderzijds mag angst geen obstakel zijn. Omgaan met angst wordt door ons als een groeiproces voor hond en geleider beschouwd.

Geert De Bolster

Workshop angst bij honden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten