donderdag 4 december 2014

Honden hebben de gave om mensen te begrijpen.

Als we goed kijken zien we dat honden twee verschillende manieren van 'begrijpen' van mensen kennen.

Het gevolg van conditionering:
Honden leggen verbanden tussen woorden en gebeurtenissen die plaatsvinden.
Als je zegt: "gaan we wandelen" en vervolgens de leiband neemt zal de hond op termijn schijnbaar 'weten' dat men gaat wandelen als je "gaan we wandelen " zegt.
Het gedrag waaruit u opmaakt dat de hond weet dat hij mag gaan wandelen is een automatische reactie als gevolg van conditionering. Strikt genomen kunnen we dus eigenlijk niet zeggen dat de hond ons begrijpt...
Uiteraard gebruiken we conditionering of anders gezegd aangeleerde signalen om met onze honden te 'communiceren'.
Alles wat u uw hond op de hondenschool leert heeft te maken met conditionering.
Heel interessant om weten is dat conditioneringen meestal op hun beurt geassocieerd zijn met de situatie/context waarin ze zich hebben gevormd. Dit wil zeggen dat het niet gegarandeerd is dat indien uw hond op de hondenschool goed kan lopen aan de leiband als u "volg" zegt dat hij dat ook zal kunnen tijdens de wandeling in het dorp. Dat zijn nu eenmaal de zwaktes van conditionering.
Mensen zullen zeggen: "ja maar, u kunt geleerd gedrag generaliseren in andere situaties". Dat is maar gedeeltelijk waar en het vraagt heel veel training en oefening.

Universele, natuurlijke communicatie:
Natuurlijke communicatie gebeurt door onze zintuigen. Zowel honden als mensen communiceren met visuele - , auditieve - , geur - , en tactiele signalen. Ons gevoel wordt ook nog beïnvloed door andere factoren zoals chemische signalen, zoals feromonen.
Een volledige uitleg zou ons waarschijnlijk te ver leiden maar we kunnen aannemen dat de combinatie van verschillende communicatiemiddelen een boodschap inhouden.
Dierencommunicatie gebeurt door actie - reactie. Iemand doet iets waardoor de ander reageert.
Honden begrijpen in eerste instantie onze natuurlijke communicatie. De woorden die we daarbij gebruiken worden weer door conditionering geassocieerd met onze natuurlijke communicatie.
Natuurlijke communicatie zorgt voor echt 'begrijpen'. Vandaar ons gevoel dat honden onze emoties begrijpen en er zelfs mee synchroniseren.


Interessant om weten dat de leerprocessen die daardoor plaatsvinden niet onderhevig zijn aan de wetten van leerprincipes. Dergelijke communicatie is het gevolg van een biologisch proces. U kunt gelijk wanneer en overal met uw hond communiceren.

Misschien is uw interesse wat gewekt en is het bijwonen van workshop 'natuurlijk omgaan met de hond' wellicht iets voor u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten