maandag 17 november 2014

Beloningsgerichte hondentraining zorgt voor frustratie

Van hondentrainer naar hondenliefhebber
Gevolggevend aan de reacties op het bericht van 14/11 over beloning toch nog een kleine aanvulling:
Volgend bericht kan best gelezen en begrepen worden als men bereid is om uit het kader van hondentrainer te stappen.

Natuurlijke omgaan met de hond.
De connectiemethode is geƫvolueerd van een beloningsgerichte opvoeding en trainingsmethode naar een natuurlijke en vriendelijke omgangsmethode met de hond.
Zowel honden als mensen hebben het instinct om met anderen samen te leven omdat ze biologisch een arsenaal aan communicatiemiddelen hebben meegekregen.


Wetenschappelijk onderbouw
Sorry voor de wetenschappelijke onderbouw:
De connectiemethode vertrekt vanuit de gedragsbiologie in plaats vanuit het behaviorisme - waar alle opvoedingsmethodes uit het verleden op gebaseerd waren (en zijn).
Communicatie is een natuurlijk proces. Vandaar onze 'natuurlijke aanpak'. Het gevolg van natuurlijke communicatie zal onvermijdelijk bijdragen tot leerprocessen.
Indien men start vanuit het behaviorisme (hondentraining) dient men zich aan wetenschappelijk onderbouwde leerprincipes te houden - zie studie E. Torndike en B.F. Skinner omtrent de operante conditionering. Die leerprincipes zijn in het dagelijkse leven onmogelijk toepasbaar (Het leven is niet voorspelbaar en niet controleerbaar).

Gedragsbiologie
De leerprocessen die plaatsvinden door het toepassen van de connectiemethode zijn het gevolg van een natuurlijk proces. Een natuurlijk proces dat niet onderhevig is aan de wetten van het behaviorisme.

Veel geluk in de relatie!
Onze intentie: Bouwen en onderhouden van harmonieuze relaties tussen mens en hond waarbij het perspectief van alle partijen er mogen en kunnen zijn. Het equivalent van geluk in de relatie.

Geert De Bolster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten