vrijdag 17 oktober 2014

Waarom honden uitvallen naar andere honden.

Het natuurlijk gedrag van de hond
Honden zijn sociale dieren die in harmonie en in 'groepsverband' willen samenleven. Vanuit hun perspectief hebben ze geen behoefte aan intieme communicatie met individuen die niet tot hun groep behoren. Interactie tussen niet groepsverwante individuen bestaat hoofdzakelijk uit conflictvermijdend gedrag. Dit wil zeggen dat honden intieme communicatie = aanraking zullen vermijden door afstand te houden, weg te kijken, zijwaarts te staan, aan de grond te snuffelen, enz.

Waarom hebben zo veel honden het moeilijk met vreemde honden?

Honden worden geforceerd tot interactie met andere honden.
Honden worden vaak geforceerd tot intieme interactie met een andere hond. Ze hangen aan de leiband en de geleider beslist dat hij contact dient te maken. Ook zijn er nog heel veel onveilige puppyklassen waar de pups zo maar op een hoop worden gegooid omdat ze dan sociaal zouden worden... het omgekeerde is waar. Zoals gezegd hebben honden geen behoefte aan contact met vreemde individuen.

Mensen hebben geen connectie met hun hond
Mensen zijn het verleerd om op een natuurlijke manier met hun honden om te gaan. Men denkt dat het trainen van een hond op een hondenschool gelijk staat met natuurlijke communicatie.
Verder zien we ook mensen wandelen met aan de ene hand de leiband van de hond en in de andere hand de smartphone. Men staat niet meer in verbinding met de hond. Men biedt geen steun meer. Dus de hond dient voor zichzelf op te komen en wordt emotioneel naar andere honden toe.

De verantwoordelijkheid van geleiders
Men laat honden die niet in connectie zijn vrij los lopen. Meestal werden ze slachtoffer van andere onverantwoorde geleiders en werden ze bedreigd of gebeten door een loslopende hond. Ze nemen dus zelf geen risico meer en gaan tegen andere honden tekeer.
Het emotioneel gedrag is bedoeld om andere honden op afstand te houden
Honden worden emotioneel en gaan uitvallen omdat ze daardoor de meeste kans hebben dat de andere op afstand blijft.
Loslopende honden lopen naar andere toe om te voorkomen dat ze zelf door die hond worden benaderd.

Honden zijn geen kinderen.
Kinderen moeten naar school.
Kinderen dienen te spelen.

Honden willen spelen met andere honden die ze eerst hebben leren vertrouwen.
Een vertrouwensband is iets wat geleidelijk groeit.
Honden willen spelen met leden van hetzelfde gezin en regelmatige bezoekers.

Het is eerder uitzonderlijk dat honden begroeting en spel met niet groepsverwante individuen leuk vinden.
Onze vraag op Facebook "Hoe reageert uw hond als hij tijdens het uitlaten, aan de leiband en/of vrij, een andere hond ziet of wordt benaderd? Hoe ziet u dat uw hond het leuk vindt om vreemde honden te ontmoeten?" werd schokkend geantwoord. Liefst 95% van de honden vinden het niet leuk om benaderd te worden door een vreemde hond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten