vrijdag 31 oktober 2014

Honden worden veel te vaak overprikkeld.

Willen we de hond maken zoals wij hem willen?

Bij het observeren van zwerfhonden valt me twee zaken op:
1. De honden liggen bijna altijd.
2. Ik zie ze nooit rennen.

Zwerfhonden stralen een soort rust en stilte uit...

Bij het observeren van huishonden valt me twee zaken op:
1. Of huishonden gedragen zich als de zwerfhonden. Ze genieten van de rust en de stilte en als ze actief zijn lopen ze achter hun neus aan. Ze zijn op zoeken naar interessante belevenissen of eten.
2. Of Ik zie heel actieve honden die constant in de weer zijn. Ze zijn alert op dingen die rondom hen gebeuren of ze proberen de ganse dag mensen uit de dagen om met een bal te spelen of ze zijn verslaafd aan eten.

Vele huishonden stralen een soort onrust uit...

Projectie?
Mensen zijn de ganse dag actief. Men heeft het moeilijk met 'niets' doen. Men heeft snel het gevoel lui te zijn en schiet dus maar weer in actie.
En omdat wij actief zijn dienen de honden dat dus ook te zijn...
Men gaat twee of drie keer per dag wandelen, gaat naar de hondentraining, doet aan hondensport en gooit de ganse dag balletjes.

Door te veel activiteit en door overprikkeling gaan de honden chronische stress ontwikkelen en kunnen het moeilijk hebben met het vinden van rust...

Hartelijke groet,
Geert

4 opmerkingen:

 1. Ik heb ook een chronisch overprikkelde hond. Hij is bijna 5 en ik heb hem nu een jaar. Hij was heel gestresst dat hij hier kwam, dat is gelukkig al een stuk minder. Maar hij blijft ontzettend druk, wil veel spelen, buiten rent hij heel veel en gedraagt zich als een baldadige puber, binnen is hij een stuk rustiger, maar wil wel veel spelen en hij wil veel aandacht ( daardoor kwam ik op deze website). Ik blijf het moeilijk vinden om de balans te vinden wat voor hem goed is.Ik heb al meerdere artikelen gelezen over overprikkeling bij honden, maar dan heb ik ook weer het gevoel dat het een deel van zijn karakter is om lekker gek en druk te doen. Ik doe wel wat speurspelletjes om zijn neus aan het werk te zetten. Ik zelf heb altijd het gevoel dat hij er goed uit moet, lekker wandelen. Ik doe het niet voor mezelf maar voor hem. 2 keer per dag komt hij er wel een uur per wandeling uit, soms 1,5 in de ochtend of langer en in de middag nog half uur tot eeen uur. En dan gaan we thuis in de avond nog even spelen. Zoals je al schrijft: projectie?. Ik ga zeker met het aandacht vragen, kwalitatieve aandacht geven zoals je al schreef in een andere blog en daarin consequent zijn, wanneer wel aandacht en wanneer niet. En toch kijken of ik door minder op een dag te doen met hem, hij weer wat meer tot rust kan komen..Dank je wel voor de tips! Met vriendelijke groet Verena Post

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede morgen Verena,
   Bedankt voor je verhaal.
   Ik stel me de vraag of je, naast de dingen die je nu al doet, voldoende leiding geeft.
   Leiding geven is zorgen dat de hond de mogelijkheid krijgt om tot rust te komen. Daarnaast is steun bieden, helpen omdat de hond tot rust zou kunnen komen.
   Leiding: omstandigheden creƫren waardoor de hond een rustplek vindt. Ook duidelijkheid bieden (zoals je nu al doet).
   Steun bieden: Wanneer je hond aandacht komt vragen en wil spelen, en je vindt dat dit nu niet kan omdat hij rust nodig heeft, zeg je "nu niet" en coach je hem naar zijn rustplaats; Nodig hem uit om daar te gaan liggen. Wijk niet af van je standpunt.
   Laat je weten of het lukt?
   Veel succes!
   Geert

   Verwijderen
  2. Hallo Geert, bedankt voor je reactie! Je slaat de spijker op zijn kop want, daar zat ik ook over te denken na het lezen van je artikelen. Ik moet hem toch meer leidinggeven merk ik. Omdat het zo'n gevoelige en snel gestresste hond is, liet ik hem ook wel heel vrij om niet te veel te sturen, maar dan gaat hij toch over zijn grenzen heen merk ik, met meer probleemgedrag als gevolg. Dus dat was ook idd mijn plan, om hem meer te steunen en te begeleiden voor zodat hij meer tot rust kan komen. Ik laat het je zeker weten hoe het gaat! Nogmaals bedankt, met vriendelijke groet
   Verena

   Verwijderen
 2. Hoi Geert, ik zou nog laten weten hoe het gaat. Ik merk nu dat ik meer leiding geef, het ook beter gaat met de hond. Ik zorg dat hij voldoende rust heeft. Heeft hij een dag heel veel gedaan, hij speelt en rent nl veel met andere honden, dan de volgende dag rust en kleine wandelingetjes. Het is een hond zonder grenzen. Zeker buiten, weet hij niet van stoppen en wil maar doorgaan. Dit is trouwens alleen met andere honden erbij. Als ik alleen met hem wandel is het wel een hele rustige hond. Hij wordt van andere honden snel druk, opgewonden en wil alleen maar spelen, hij rennen en de honden achter hem aan. Hoe meer hij dus rust krijgt, hoe beter voor hem. Maar zo gestressed als hij was toen ik hem kreeg, hij is al 90% veranderd in zijn gedrag! En heb ik er een superhond aan!!

  BeantwoordenVerwijderen