vrijdag 3 oktober 2014

Begroetingsgedrag van de hond

Een natuurlijk ritueel
Begroetingsgedrag gebeurt, afhankelijk van de context, steeds op dezelfde manier. Dit is zo bij mensen en bij honden.
Het is een geritualiseerd gebeuren.
Rituelen brengen zekerheid en zijn groepsversterkend.
Telkens we onze hond begroeten wordt onze band dus versterkt.

Negeren leidt tot frustratie en probleemgedrag
Soms wordt het advies gegeven om de hond te negeren en eerst iets anders te doen. Dit zou bedoeld zijn om het opgewonden gedrag en het opspringen te verminderen.
Dat is weer zoiets des mensen. We begrijpen vaak niet wat onze hond ons wil vertellen.

Het opspringen bijvoorbeeld:
Honden springen tegen ons op om ons te begroeten. Ze willen onze mondhoeken likken.
Dit is genetisch en aangeboren gedrag dat als pup werd versterkt door de moeder. Als de moeder weer in het nest komt likken de pups haar mondhoeken om haar te stimuleren om voorverteerde voeding te braken.
Onze honden doen dit niet om die reden bij ons. Door onze mondhoeken te likken geven ze aan dat ze geen agressie willen en stimuleren ze bij iedere begroeting een agressieloze communicatie. We zien dit ook tussen volwassen honden gebeuren.
Soms wordt dergelijk gedrag bestraft. Dit leidt tot frustratie bij de hond. In plaats dat de hond dan zacht tegen zijn geleider gaat opspringen gaat hij uit frustratie harder opspringen. Dat gedrag wordt verkeerdelijk aanzien als dominant gedrag en wordt dan andermaal bestraft.
Andere bronnen gaan dan adviseren om het opspringgedrag te negeren... Maar resultaat? Integendeel: De hond gaat nog harder springen en begint erbij te janken, te blaffen, te happen, enz.

Advies voor hondenliefhebbers
Wij adviseren hondenliefhebbers om hun hond sowieso te begroeten. Het hard opspringen te voorkomen door zelf laag bij de hond te gaan. Op die manier neemt men de frustratie weg.
Na de begroeting gaan we over tot een ander ritueel. We zeggen 'gedaan' en doen ons ding. De volgende interactie met de hond gebeurt dan pas als hij rustig is.

Hartelijke groet,
Geert

Voor info, een afspraak voor een gedragsconsult of het volgen van een cursus kunt u contact met ons opnemen via geert.debolster@skynet.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten