vrijdag 19 september 2014

Waarom blaffen honden?

Blaffen hoort bij de akoestische communicatie
Als men het over de taal van de hond heeft spreken we vooral over de lichaamstaal. Eigenlijk hebben honden geen (gesproken) taal. Honden hebben verschillende kanalen die ze gebruiken om te communiceren. De akoestische communicatie waaronder het blaffen valt is er een van. Daarnaast beschikken ze ook nog over de olfactorische (geur) en tactiele (aanraking) communicatiemiddelen.
De akoestische communicatie is heel belangrijk want deze kan moeilijk worden tegengehouden door hindernissen (wat bij de visuele communicatie wel het geval is).

Alarm slaan!
De basisboodschap van het blaffen is alarm slaan. De anderen waarschuwen dat er iets aan de hand is en/of om hulp vragen. Vandaar dat sommige honden niet blaffen als ze alleen thuis zijn. Wie zouden ze moeten waarschuwen. Men ziet soms dat kinderen vallen en zich pijn doen en pas beginnen huilen als ze iemand zien die hen kan helpen. Dergelijk gedrag wordt vaak geïnterpreteerd als bedrog. Maar niets is minder waar. Het is natuurlijk gedrag om eerst te kijken of er hulp is en dan pas te huilen.

Uit frustratie.
Honden blaffen ook uit frustratie. Omdat ze iets willen. Door leerprocessen kunnen honden heel veel gaan blaffen. Het werkt, dus waarom niet? En het werkt niet alleen rechtstreeks doordat er dan iemand komt helpen. Maar ook onrechtstreeks kan blaffen een voordeel bieden. In zijn eentje blaffen kan een ontspannende functie hebben. Dit is een beetje te vergelijken met mensen die huilen terwijl ze alleen zijn. Huilen heeft dezelfde functie als het blafgedrag bij de hond - namelijk om hulp (troost) vragen.

2 opmerkingen:

 1. Oei van da huilen da wist ik niet lana begint geregeld te blaffen tijdens de nacht zou het niet beter zijn als ik ze toch mee nam naar boven dan ze zit in een bench nu waardoor het iets minder is dan vrij in de living maar nog niet over en het begint best lastig te worden er niet op te reageren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom denkt u dat Lana blaft 's nachts? Is ze bang? Hoort ze geluiden?

   Er is niets mis mee met uw hond bij u op de kamer te laten slapen. Als Lana daardoor rustig is zou het een win-win situatie betekenen. Waarom zou u het niet doen?

   Hartelijke groet,
   Geert

   Verwijderen