dinsdag 18 maart 2014

De geconditioneerde hondenkenner

Waar komen gedragsproblemen bij de hond vandaan? Hoe is het mogelijk dat we nog steeds onze honden niet kunnen opvoeden? Alles wat we dienen te weten, de manier waarop we met een hond dienen om te gaan, het staat in hónderden boeken en op het internet beschreven. Tegelijkertijd worden we overspoeld met televisieprogramma's waar specialisten laten zien hoe het moet. En toch... en toch slagen we er in het fout te laten lopen.

Ik spendeer het merendeel van mijn tijd aan het begeleiden van mensen die een hond hebben met agressie naar andere honden. Waarschijnlijk denk je nu al: "Ze hadden hem maar beter moeten socialiseren". Al te snel staan we klaar met ons oordeel en geven we de schuld aan de geleider die zijn hond niet goed heeft opgevoed.

Mag ik eens een feit met je delen? Op enkele uitzonderingen na hebben alle honden die agressief zijn naar andere honden een puppyklas bijgewoond om te socialiseren...

Zijn het eigenlijk onze honden die met andere honden willen spelen? Zijn het onze honden die door vreemde mensen aangeraakt willen worden? En wie wil in feite graag gaan wandelen in de stad?

Ben je ooit al in landen geweest waar straathonden leven? Leven de honden er in roedels, in kleine groepjes of alleen? Heb je ooit gezien dat honden, behorende tot een verschillende sociale groep, contact met elkaar maken? Ik heb het gevoel dat honden elkaars persoonlijke ruimte respecteren. Ze lijken echt specialisten in het vermijden van conflicten: door het territorium van de ander te respecteren, kunnen conflicten worden vermeden. Dat is trouwens ook de basisregel van communicatie tussen ménsen, maar voor honden blijken – in mensenogen - vaak andere regels te gelden.

Zou het kunnen dat iedereen, ik incluis, anderen gaan napraten zijn? Is dat de valkuil waar we allemaal ingetuimeld zijn? Werden wij op onze beurt geconditioneerd en zijn we gestopt met luisteren naar onszelf? Hebben we ons de weg laten wijzen door anderen, die zich op hun beurt de weg hebben laten wijzen door nog anderen? Is onze waarheid gebaseerd op denkpatronen van anderen en niet op wat er in werkelijkheid is?

Wijlen Jan Hoet bracht de mensen dichter bij de kunst en leerde hen 'kijken' naar de mooie dingen. Zou het kunnen dat wij dat vergeten zijn? Kijken wij nog wel naar onze honden? Staan wij nog open voor wat zij ons te vertellen hebben?

Hier moeten we opnieuw extra aandacht aan schenken! Door voortdurend nieuwe theorieën en zo-moet-het-kadertjes te verkondigen, lopen we het risico dat we de problemen niet oplossen, maar er integendeel extra creëren.

Geert De Bolster

6 opmerkingen:

 1. ik denk nee ik weet dat u gelijk hebt. mijn hond is op puppycurses geweest ,daarna jonge honden,maar vind nog steeds andere honden ,de meeste tenminste niet leuk. maar vinden wij alle mensen aardig ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp uw gedachte. Vanuit mijn perspectief heeft een hond geen perceptie van aardig-niet-aardig. Volgens mij heeft een mens zichzelf geconditioneerd over het fenomeen 'aardig'. Bij een hond gaat het in ieder geval over geleerd gedrag. Of hij herkent signalen van conflict vermijdend gedrag of van conflictgedrag en reageert volgens de manier die het best voor hem uitkomt. Voor bepaalde honden is er geen voorspelbare uitkomst...

   Verwijderen
 2. Zou u willen dat u door een persoon die u niet kent zomaar binnen uw persoonlijke zone wordt benaderd, laat staan aangeraakt wordt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is net hetzelfde als met de opvoeding van je kinderen. Je kan je autoritair opstellen en bepalen wat mag en niet mag en dan krijg je alleen maar tegenwerking en problemen nadien. Of je kan luisteren naar je kind (of hier hond), kijken wat hij of zij nodig heeft en daar op in spelen, zo het zelfvertrouwen vergroten, ze zelf het tempo laten bepalen en zo kan je kind (hond) plots veel meer dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Maar helaas is onze maatschappij nog altijd gericht op alle vlakken op prestatie en in het rijtje lopen... Hier duidelijke afspraken met de mensen die bij ons over de vloer komen, ze blijven van de hond af, hoe schattig die er ook uit ziet, als hij wil geaaid worden, komt hij daarna zelf wel rustig naar hen toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ons fibus wordt dit jaar 7 jaar en is altijd een agility hond geweest tot 3 jaar terug, dan hebben we resoluut gekozen om haar als huishond te houden. Fibus was altijd een heel actieve en nieuwsgierige hond als pup. Zoals ik een echt hondenliefhebber ben en al jaren met honden bezig ben, ben ik dan ook naar de hondenschool geweest voor het socialiseren. Daar heeft ze door mensen die hun hond niet in het oog hielden en liever met mensen praatte, een aanvaring gehad met hun niet zo sociale jack russell. Resultaat bij het passeren, mijn border colliepup aangevallen en een opengereten neus( gelukkig niet zo erg, maar wel enkele dagen een behandeling met medicatie). Nadien toch geprobeerd om opnieuw na haar genezingsproces bij andere honden te brengen, waarbij ze niet meer in de buurt van jack russells kon komen, maar wel met al derest. Jaren ging het goed, ze lag los op het agilityterrein wanneer we trainden, ze liep altijd los met mij als we gingen wandelen. Tot ze de leeftijd van 3 jaar bereikte, daar veranderde haar gedrag ineens. Ze kon niet meer in de buurt van honden komen of ze knipte uit angst, ze trok zich weg van andere honden. Ze liet zelfs haar water lopen uit schrik en van de stress als ze in de buurt van andere honden kwam die vreemd waren voor haar. Uiteindelijk zagen we dat ze haar beter voelde in de roedel en als ze mee ging wandelen dat ze los liep zodat ze kon wegvluchten indien er een hond in de buurt kwam. Nog elke dag als we gaan wandelen verwittigen we mensen dat ze hun honden bij hen moeten houden dat ons Fibus het niet op andere honden heeft en draagt ze altijd haar geel lintje aan haar harnas, toch willen mensen niet begrijpen dat er honden zijn die met rust gelaten willen worden. Het enige dat ze nu zeggen als ze haar zien is : Kijk, daar heb je die gevaarlijke hond. Ze is niet gewenst bij vele mensen, maar het is een schat van een hond, ze gaat met andere honden in groep wandelen, zolang ze haar niet aanstaren of naar haar komen en besnuffelen. We hebben vorig jaar een pup in huis gehaald waar ze zelfs zorg voor draagt. familie van ons heeft ook een pup recent bij in huis genomen en zelfs daar doet ze niks aan. Alleen jammer dat je een naam krijgt van de mensen( die tevens ook met honden sport doen).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij gingen wandelen in het bos van Merkenveld. Ons pad kruist met een ander pad, waar 2 oudere koppels van rechts kwamen. Ineens begint die man naar onze kleinste hond (Border Collie X Jack Russell) te roepen : "kom hier, allé, kom hier" met veel gebaren en gezwaai erbij. Onze honden lopen los, en de kleinste ging bijna gaan. Tot ik "kom hier, Haico!" riep... en ze kwam direct terug !! Gelukkig ! NEE, ze kunnen andermans hond niet met rust laten ! Wat had die man gedaan als ik mijn hond niet onder controle had, en zij had gebeten... dan ging het onze schuld zijn ! ... Terwijl het die man was die haar volledig aan het uitdagen was !!

  BeantwoordenVerwijderen